Rousova kapela_v_Beltincih_Franc_Lanjscek

Rousova kapela je dobila ime po posestniku Marku Rousu iz Beltinec, ki leta 1906 dobil dovoljenje za postavitev kapele.
Postavljena je bila ob petdesetletnici prikazovanj Marije v Lurdu na čast lurški Mariji, katere praznik obhajamo 1. februarja. Zaradi primernosti se glavna proščenjska slovesnost obhaja na rožnovensko nedeljo v oktobru. Malo proščenje pa je 11. februarja, na praznik lurške Matere Božje.
Kapelo je leta 1907 zgradil Radkol Tivadar iz Murske Sobote. Blagoslovljena je bila leto kasneje. Kapela z neoromanskimi arkadnimi venci ima zvonik na čelni strani. Zvonik s koničato streho je pomaknjen nekoliko izven vhodne fasade. V zvoniku je 120 kg težak zvon, narejen v Ljubljani, ki ga je leta 1929 tedanji lastnik Jožef Šaruga nabavil kot nadomestilo za prva zvonova, ki sta bila posvečena sv. Marku in sv. Dominiku. Leta 1914 je Marko Rous kupil za kapelo še harmonij, zaradi tega je v kapeli dal postaviti še kor.
Kapela je bila sicer blagoslovljena leta 1908, toda ohranjena Sakovičeva pridiga pričuje, da je bilo prvo proščenje že leta 1907.
---
Več o kapeli si lahko preberete v knjižici "Rousova kapela v Beltincih 1908-2008", ki jo se napisal Vinko Škafar ob stoletnici blagoslovitve kapele.

Iskanje po spletni strani

Arhiv člankov

Powered by mod LCA
خرید vpn خرید کریو خرید کریو دانلود فیلم خارجی دانلود فیلم خرید vpn دانلود فیلم خرید vpn خرید vpn خرید کریو