sveti-duhVelika noč je praznik zmage, ljubezni in življenja. Svetloba velikonočnega jutra nam prinaša neomajno upanje, da je kljub težavam živeti vendarle lepo. Ponesimo velikonočno sporočilo v prepade obupancev, v oklepe sovražnikov, med zidove osamljenih in zapuščenih, med žične ograje odtujenih in brezbrižnih, v zapreke sebičnih in samozadostnih, barikade strahopetnih in boječih. Dobro vemo, da to ni preprosto in enostavno. Čutimo, da smo čestokrat nemočni. Potrebujemo pomoč od zgoraj. Potrebujemo moč Svetega Duha. Kakšno bi bilo naše življenje in oznanjevanja brez Svetega Duha?

Bilo bi podobno jutru brez zarje, dnevu brez sonca, zemlji brez vode, življenju brez zraka, srcu brez ljubezni in telesu brez duše. Sveti Duh - za nekatere na žalost neznani Bog, ker je tako skrivnosten in za nekatere nepoznan, čeprav ga je Jezus sam razodel in ga je spremljal v njegovem življenju in doživel manifestacijo na Binkoštni praznik. Je tudi duša Cerkve za vse čase. V veroizpovedi izpovedujemo, da verujemo v Svetega Duha, Gospoda, ki oživlja. Sveti Duh torej prinaša novost, »pomlad«, veselje, upanje in življenje kjerkoli deluje. Sveti Duh deluje povsod, kjer mu svobodni človek ne postavlja ovir. Sveti Duh ne prinaša v človeka nič tujega, ampak uresničuje bistvo človeka kot osebe, da lahko živi v ljubečih odnosih do vseh ljudi in do Boga. Noben prijatelj, še tako zvest in dober, ne more biti človeku tako blizu, kakor Sveti Duh, ki deli z človekom njegova hrepenenja in doživetja. Če ne bi bilo Svetega Duha, bi bil Bog daleč. Bil bi samo bog filozofov, mnenje med mnenji, ideja med idejami. Vedno bi se nam zdelo, da molči in ga svet in človek, ki živi v njem, ne zanimata. Zaradi Svetega Duha nam je Bog blizu, je med nami, še več: je v nas v naših srcih in nas brezpogojno ljubi. Če se imamo radi med seboj je Bog v nas in mi v Bogu. Jezus je dejal, kjer sta dva ali so trije zbrani v mojem imenu, to pomeni v moji ljubezni, sem jaz po Svetem Duhu med njimi. Če ne bi bilo Svetega Duha, potem bi bil evangelij mrtva črka, knjiga za sladokusce, ki bi ga občasno jemali z knjižnih polic in nasičevali duševno lakoto. Zaradi Svetega Duha pa evangelij prinaša božje življenje, ki nas na vsakem koraku osvobaja in osrečuje. Če ne bi bilo Svetega Duha, bi bil Jezus zgolj preteklost, sicer zgodovinska oseba, ki je živela pred 2000 leti v Judeji in Palestini, a za današnji čas bi bil to samo medli spomin. Zaradi Svetega Duha pa je Jezus navzoč med nami po svoji besedi, zakramentih in molitvi. Brez Svetega Duha bi bilo bogoslužje gledališka predstava, včasih bolj všečna, včasih manj za gledalce oziroma poslušalce. Zaradi Svetega Duha pa je vstali Jezus živo navzoč v bogoslužju in nam v svetem obhajilu podarja svojo ljubezen, da bi tudi mi ljubili drug drugega po njegovem zgledu. Brez Svetega Duha bi bila Cerkev organizacija, kakor so vse človeške organizacije. Zaradi Svetega Duha pa je Cerkev predvsem skupnost bratov in sester, ki živijo enega duha in srca, si med seboj pomagajo in se imajo resnično radi. Brez Svetega Duha bi bila avtoriteta v Cerkvi samo sla po karieri, moči in oblasti. Zaradi Svetega Duha pa je avtoriteta osvobajujoče služenje v ljubezni Bogu in bratom in sestram. Če ne bi bilo Svetega Duha, potem bi bilo oznanjevanje velika propaganda. Tisti, ki je sposoben in nadarjen in tuli v isti rog z drugimi, bi prišel do veljave. Zaradi Svetega Duha pa je oznanjevanje Binkošti.
Dragi birmanci prihodnjo nedeljo boste pristopili k zakramentu svete birme. Svetega Duha ste prejeli že pri krstu, sedaj boste potrjeni v veri, upanju in ljubezni. Naj ta lep binkoštni dogodek ne bo odtujitev od Boga in Cerkve, naj ne bo izgon iz občestva, ampak vključitev v živo Kristusovo Cerkev. Na mladih svet stoji, pravi pregovor. Tudi vi, birmanci ste upanje našega naroda, predvsem pa upanje Cerkve na Slovenskem. Človek tudi v veri ne more živeti sam. Potrebno je, da čuti pripadnost verski skupnosti, kajti šele v skupnosti lahko popolno uresničuje svojo vero. Ne bojte se Jezusa. On naj vam bo najboljši prijatelj, saj vas bo spremljal v veselih in žalostnih trenutkih življenja. Njemu lahko vse zaupate in ne bo izdal skrivnosti in vas ne bo nikoli razočaral. S svojo mladostjo in zakramentom svete birme prinašajte svežino, življenje, upanje, in pomladno radost v žal velikokrat okostenelo Cerkev. Mladi človek pogostokrat želi biti frajer. Ne bodite frajerji preklinjanja, neokusnega in grdega govorjenja, predanosti različnim nedovoljenim substancam in vsemu drugemu kar vam življenje ponuja. Če boste iz življenja iztisnili vse kar vam ponuja, boste prej ali slej začutili v sebi praznino, naveličanost, nesmisel, razočaranje in obup. Veselite se življenja in v njem naredite veliko dobrega zase, za bližnje in Boga. Pri tem naj vam pomaga Sveti Duh. Vi pa pridno sodelujte z njim. Zato velikodušno vzkliknimo: Pridi, pridi Sveti Duh, napolni srca teh mladih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni in prenovil boš obličje zemlje!

Iskanje po spletni strani

Arhiv člankov

Powered by mod LCA
خرید vpn خرید کریو خرید کریو دانلود فیلم خارجی دانلود فیلم خرید vpn دانلود فیلم خرید vpn خرید vpn خرید کریو