Oratorij 2018                                                                                                                                                                                                                                                                           

Tema letošnjega oratorija je misijonar Friderik Baraga. V beltinski župniji bo oratorij potekal od 9. do 14. julija 2018 na župnijskem dvorišču. Otroci bodo v mesecu maju dobili pri verouku prijavnice, ki naj jih do konca veroučnega leta oddajo katehetu pri verouku. Tako bomo lažje organizirali oratorij.


Letošnja zgodba spremlja Friderika Baraga od njegove odločitve za študij, za duhovništvo in za misijone do njegovega škofovskega posvečenja. Poudarek v zgodbi je na njegovem delu med Indijanci. Skozi njegovo življenje bodo izpostavljene vrednote odločitev, kultura, krst, nenavezanost in gorečnost.
Morda bomo Slovenci kmalu obhajali god Ireneja Friderika Barage, velikega misijonarja med ameriškimi Indijanci in našega svetniškega kandidata. Ta junaški mož je končal svojo življenjsko pot 19. januarja 1868 v Marquettu, kjer je bil prvi škof. Luč sveta je zagledal 29. junija 1797 v gradu Mala vas pri Trebnjem in bil še isti dan krščen v župnijski cerkvi v Dobrniču. Zgodaj je izgubil starše in po nasvetu varuha je v letih 18161821 na dunajski univerzi študiral pravo. Na Dunaju je srečal redovnika Klemena Hofbauerja (Dvoržaka), svetniškega redovnika. V pogovorih z njim je Baraga začutil, da ni rojen za graščaka, ampak za apostola. Šel je v Ljubljano študirat bogoslovje in bil 21. septembra 1823 posvečen v duhovnika. Tedaj je pri nas vladal mrzli janzenizem, ki je Boga prikazoval kot neizprosnega sodnika. Baraga pa je kot kaplan v Šmartinu pri Kranju in Metliki ljudem govoril o Bogu, ki je oče in trpi, če vidi, da je njegova ljubezen zavrnjena. O tem je tudi pisal. Slovenskim vernikom je leta 1830 podaril molitvenik Dušna paša.
Ljudje so ga ljubili kot dobrega pastirja, mnogi duhovniki pa ga niso marali, hentai porn zato je leta 1831 odšel v misijone v Ameriko. Škofa je prosil, naj ga pošlje na sever med Indijance, ki so jih brezvestni belci izkoriščali in uničevali. Naučil se je njihovega jezika, jim sestavil slovnico in slovar ter napisal molitvenik za indijanski plemeni Čipevcev. Živel je skrajno revno. Pred vsakim napornim delom je dolge ure molil. 1. novembra 1853 je postal škof v Marquettu. Bil je pravi oče Indijancem, prvi škof, ki jim je govoril v njihovem jeziku. Do kraja izčrpan je sklenil svoje bogato življenje 19. januarja leta 1868. Njegovo življenjsko vodilo je bilo njegovo škofovsko geslo: »Le eno je potrebno.

Iskanje po spletni strani

Nedavno gledano

Arhiv člankov

خرید vpn خرید کریو خرید کریو دانلود فیلم خارجی دانلود فیلم خرید vpn دانلود فیلم خرید vpn خرید vpn خرید کریو