post sentjernej1_skavt_netNe vem, kaj bi pri spovedi povedal, pravi zakonski mož, pri tem pa brez misli použiva skrbno pripravljeno kosilo.
Ne vem, kaj bi pri spovedi povedal, pravi učitelj, pri tem pa presliši tiho vprašanje boječega otroka.
Ne vem, kaj bi pri spovedi povedal, pravi voznik avtomobila, pri tem pa izprazni še en kozarec in starta svoje vozilo.
Ne vem, kaj bi pri spovedi povedala, pravi gospa N., pri tem pa naprej obrekuje svojo sosedo.

 

Stoj! Pravi postni čas.
Izstopi iz divjanja!
Vstopi v novo življenje!

Pepelnična sreda s svojim strogim postom in obredom pepeljenja je po razumevanju Cerkve prvi dan velikonočnega spokornega časa in ne zadnji dan pusta. Težko je združiti tako imenovani »čas norčavosti« z značajem te markacijske točke v času leta.
S tem dnem je povezan obred blagoslovitve pepela in zaznamovanja s pepelom. V antiki pepel ni bil samo znamenje minljivosti, temveč tudi pralno sredstvo in osnova za izdelovanje mila. Tako je pepel hkrati simbol žalosti in tudi očiščevanja. V srednjem veku so na pepelnično sredo javne spokornike oblekli v spokorno obleko in potresli s pepelom. Potem so jih – v spomin na svetopisemski izgon iz raja – izgnali iz cerkve. Ta običaj je bil posebno razširjen v Galiji. Na sinodi v Benevenu leta 1091 je papež Urban II. predpisal obred pepeljenja za vse vernike. Možem so pepel potresli na glavo, ženam so naredili križ iz pepela na čelo. Od 11. stoletja obstaja posebna molitev za blagoslov pepela. Običaj, da se pepel dobiva iz sežganih oljčnih ali drugih vej prejšnje cvetne nedelje, je nastal v 12. stoletju.
»Pomni človek, da si prah in da se v prah povrneš« ali »Spreobrnite se in verujte evangeliju« se glasita stavka iz Mašne knjige, ki ju duhovnik izgovori ob pepeljenju.
Postna postava: Cerkev za postni čas določa posebne oblike spokornosti. Strogi post je na pepelnično sredo (letos 5. marca) in na veliki petek (letos 18. aprila). Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta. Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.
Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb ...), post in zdržek odpadeta. Za duhovnike, redovnike in redovnice, ki se hranijo doma, ne velja olajšava za petke zunaj postnega časa.

Iskanje po spletni strani

Nedavno gledano

Arhiv člankov

Powered by mod LCA
خرید vpn خرید کریو خرید کریو دانلود فیلم خارجی دانلود فیلم خرید vpn دانلود فیلم خرید vpn خرید vpn خرید کریو