smarnice sencur_netJože Bartolj je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče. Na svojem blogu je zelo lepo opisal mesec maj. Takole pravi: »Mesec maj nekateri imenujejo kar najlepši v letu, kar je povezano s prebujanjem narave, zmago življenja nad smrtjo zime. Mesec majnik je poleg septembra, tudi mesec porok se takrat poroči največ parov. Dnevi so toplejši in v gozdu zacvetijo šmarnice. Maj pa je tudi Marijin mesec, saj je Nebeški kraljici ta mesec posebej posvečen.

Majniška marijanska pobožnost je nastala v povezavi s čaščenjem lesa križa v maju, s čimer so v nemških deželah nadomestili pogansko majsko drevo. Med Slovenci se je majniška pobožnost začela v ljubljanskem semenišču leta 1851, leta 1855 pa je s knjigo Janeza Volčiča: „Šmarnice" dobila tudi izvirno ime po cvetlici, ki takrat cvete in diši. Slovenska cerkvena glasba je za šmarnice prispevala tudi posebne šmarnične pesmi na besedila, ki so nastajala in bila objavljena v verskih revijah; spomnimo se npr. pesmi Spet kliče nas venčani maj... Šmarnično branje je vsako leto ubrano na neko temo, ki je tudi v navezavi s Kraljico majnika. V nakaterih župnijah ga berejo bralci, laiki, v nekaterih župnijah pa šmarnična razmišljanja na določeno temo pripravijo celo župljani sami, seveda v dogovoru z župnikom. Tudi to je dobrodošel prispevek pri pristnejšemu doživljanju župnijskega življenja. Šmarnice so praznik cele župnije. Zato je prav, da cerkev kot naš skupni župnijski dom, v teh dneh ne sameva.«
Tako razmišlja urednik Bartolj o najlepšem mesecu, ko častimo Marijo - našo nebeško Mater. Kaj pa o njej razmišljamo - gorovimo mi?
Eno samo mater poznamo v zgodovini sveta, o kateri ljudje tudi grdo govorijo. Nihče še ni slišal, da bi kdo rekel žal besedo nad Mohamedovo, Konfucijevo, Hitlerjevo, Stalinovo materjo, tudi nad Judeževo materjo ne. Koliko jezikov pa je obrekovalo in koliko peres je omadeževalo Jezusovo mater! Kaj je vendar storila ta uboga mati, da se z njo tudi grdo ravna, da je tako osovražena, prezirana?
Predstavljajte si, da bi živeli pred vašo mamo in da bi jo lahko oblikovali po svoji zamisli. Mar je ne bi naredili najlepše izmed vseh mater, ki so kdajkoli živele na tem svetu? In Gospod Jezus, Božji Sin, ki je prav to možnost imel, jo je naredil po svoji zamisli, ker je bil pred njo, kakor je kipar pred svojo stvaritvijo.
Veliko skrbi in modrosti je vložil Stvarnik v »urejanje« tistega rajskega vrta, kjer naj bi se poročila prvi mož in prva žena, a še veliko več ljubezni je vložil v pripravo tistega vrta, v katerega se mu ni bilo treba sramovati poslati svojega Sina; vrta, v katerem se ni mogla splaziti hudobna kača, vrta, v katerem se ni slavila poroka med človekoma, ampak med Bogom in človekom. Med vsemi ženskami sveta je pač samo Marija slišala angelski pozdrav: »Veseli se, milosti polna« (Lk 1, 28).

Iskanje po spletni strani

Nedavno gledano

Arhiv člankov

Powered by mod LCA
خرید vpn خرید کریو خرید کریو دانلود فیلم خارجی دانلود فیلم خرید vpn دانلود فیلم خرید vpn خرید vpn خرید کریو