17 06 28 030Na predvečer praznika apostolskih prvakov Petra in Pavla, v sredo, 28. junija 2017, je v soboški stolnici bil posvečen v diakona naš rojak, bogoslovec Aljaž Baša. Posvečenju so prisostvovali bogoslovci in predstavniki ljubljanskega in zagrebškega bogoslovja, okrog 50 duhovnikov, redovniki in redovnice, starši, sorodniki in prijatelji bogoslovca, naši župljani in drugi verniki.

Sam obred posvečenja je z razlago službe, znamenj in vsebine povezoval stolni župnik Goran Kuhar, navzoče pa je na začetku pozdravil generalni vikar in kancler g. Lojze Kozar. Po branju evangelija se je začel obred posvetitve, ko je pripravnika Aljaža v imenu Cerkve poklical naš župnik Alojz Benkovič in rektor bogoslovnega semenišča mag. Roman Starc.

Škof je v pridigi kandidatu Aljažu položil na srce naj ljubi Jezusa, saj ta ljubezen daje duhovniškemu poklicu smisel in moč in naj bo diakon tam, kjer ga Cerkev potrebuje. Poudaril je: "V vdanem zaupanju se oklepaj nebeške Matere Marije, ob njej boš okušal veselje, ki ga ta svet ne pozna in ne razume. [...] V redni molitvi brevirja in rožnega venca boš dobil mnogo duhovne tolažbe, saj boš v nenehni povezanosti z Bogom. [...] Aljaž, Jezus te je izbral, ker te ima zelo rad. [...] Ta večer ti Jezus govori tako, kot je nekoč govoril apostolom: 'Pridi in hodi za menoj!' Okušaj sladkost tega povabila in pusti se voditi Jezusu. Stopi za Jezusom in hodi po poteh, po katerih boš ti in pa vsi, ki ti jih bo Cerkev zaupala, prišel v večno mesto, nebeški Jeruzalem."

Izbrani je nato s položitvijo svojih rok v škofove roke obljubil spoštovanje in pokorščino škofu. V molitvi in litanijah vseh svetnikov smo prosili za potrebne milosti. Škof je s polaganjem rok in posvetilni molitvi posvetil Aljaža v diakona. Izročil mu je štolo, domači župnik pa dalmatiko za slovesne liturgije. G. škof je potem izročil diakonu še evangeljsko knjigo kot znamenje oznanjevalne službe, ki jo bo sedaj opravljal.

Po posvečenju je novi diakon prvič stregel pri sveti maši in se ob koncu slovesnosti zahvalil Bogu, škofu, vsem duhovnikom, svojim domačim in vernikom, ki so ga podpirali z molitvijo, žrtvami in zgledom.

Novi diakon bo v naslednjem študijskem letu še študiral na Pastoralnem inštitutu v Zagrebu, obenem pa bo opravljal diakonsko službo v župniji Črensovci.

Iskanje po spletni strani

Arhiv člankov

Powered by mod LCA
خرید vpn خرید کریو خرید کریو دانلود فیلم خارجی دانلود فیلم خرید vpn دانلود فیلم خرید vpn خرید vpn خرید کریو